En af skriveskabeloners funktioner er at præsentere dig for tekstformer, som du sjældent eller aldrig benytter, og som du måske endda slet ikke kender. Formålet er at inspirere og hjælpe til med at udvikle og forny dit skrivearbejde og din kommunikation.
Kender du tekstformen fakta og myter? Hvis ikke, vil jeg vædde på, at der inden for dit arbejdsområde findes et eller flere emner, som egner sig til at blive belyst med den type af tekst.
I det følgende fokuserer vi på fakta og myter som tekstform (genre), ligesom vi med eksempler vil vise, hvordan fakta og myter-tekster ved hjælp af en skabelon kan formuleres i en fast og robust form.
En Googlesøgning viser, at fakta og myter er en ofte anvendt teksttype, men også at tekster er præget af stor forskellighed.
Eksempel 1: Fakta og myter om stammen
Tag Fakta og myter om stammen som eksempel. Teksten er informativ, men ekstremt ordrig og derfor vanskelig at få overblik over og lynlæse:

Eksempel 2: Fakta og myter om sukker
Mens stammer-teksten (ovenfor) klart inddeler stoffet i fakta og myter og på den måde imødekommer læserforventninger til formatet, så er næste eksempel – Fakta og myter om sukker – en traditionel artikel:

Eksempel 3: Myter og fakta om private daginstitutioner
Tredje eksempel – Myter og fakta om private daginstitutioner – præsenterer informationer i ordnet opstilling, men teksten er alligevel svær at komme ind i:

Eksempel 4: Myter og fakta om spil
Danske spil løfter – i teksten Myter og facts om spil – lidt af sløret for, hvordan spilverdenen fungerer. Teksten har en klar organisation, men er sparsom på information:

Eksempel 5: Myter og fakta om print og papir
Eksempel 5 – Myter og fakta om print og papir – er overskueligt og får slået mange pointer fast, men mangler uddybende information og dokumentation, hvilket netop i denne type af tekst er afgørende for at gøre teksten troværdig og autoritativ.
Retfærdigvis skal det siges, at supplerende information findes i en tilknyttet pjece (Pdf), som kan downloades, men det kræver naturligvis ekstra motivation og initiativ fra læsere.

Improviseret kontra planlagt skrivestil
Der er mange flere eksempler: 11 myter om økologi – Myter og fakta om udspring – Myter og fakta om mellemørebetændelse – 10 madmyter
Eksemplerne viser, at fakta og myter-formatet kan bruges på alle slags emner.
Eksemplerne viser også enorm forskellighed i form blandt tekster af samme slags.
Forskellighederne gælder teksternes organisering, deres omfang og detaljegrad, deres generelle præsentation og naturligvis også deres kvalitet. Der er ikke tilløb til en form for standard for tekster om fakta og myter.
Man kan se dette som udtryk for en situationsbestemt og improviseret skrivestil, som er udbredt, og som foregår ved, at hver enkelt skribent i hver skriveopgave udvikler og formulerer sin helt egen løsning på, hvordan en given tekst skal disponeres og skrives.
Der er ingen tvivl om, at hver skribent skriver med de bedste hensigter og utvivlsomt gør sit bedste for at løse enhver skriveopgave på den bedst tænkelige måde.
Det er samtidig åbenlyst, at skrivefremgangsmåden er:
- Spontan – Den første indskydelse bliver den valgte løsning. Der er ingen (grundig) analyse eller bearbejdning af tekstens udfordringer og muligheder.
- Individuel – man kan også sige: Skribentstyret. Det er den enkelte skribent, der bestemmer det tekstlige udtryk, Forskellige skribenter vil vælge forskellige udtryk.
- Ad hoc – hver skriveopgave løses på dens egne helt specifikke betingelser og inden for dens helt specifikke rammer, hvilket gør det svært at genbruge løsninger.
Heroverfor stiller vi med skriveskabeloner forslag om en planlagt skrivefremgangsmåde, hvor medarbejdere skriver inden for rammer af gennemarbejdede og fælles grundformer for tekster.
Er en bedste praksis ønskelig?
Er standarder gode for tekster?
Er en bedste praksis ønskelig?
Er forskellighed ikke at foretrække?
Hvad der er en god tekst er naturligvis altid til diskussion. Med skriveskabeloner definerer vi en god tekst ud fra 3 kriterier:
- Klar og effektiv organisation
- Relevant information
- En stærk bærende idé
I skriveskabelon Fakta og myter forvaltes de tre kriterier på følgende måde:
- Organisering med harmonika – overblik via opdeling mellem fakta og myter og skelnen mellem primær og sekundær information
- Indhold – skribentens mulighed for at tilbyde dokumentation og læserens mulighed for at dykke ned i detaljer
- Spørgsmål-svar som bærende idé – teksten inviterer læseren ind i en samtale (konversation)
Eksempel 1 med skriveskabelon: Fakta og myter om friskoler
Se eksempel på brug af skriveskabelon Fakta og myter – Fakta og myter om friskoler:

Eksempel 2 med skriveskabelon: Fakta og myter om Folkekirken
I eksempel 2 med skriveskabelon – Fakta og myter om Folkekirken – er især antallet af fakta-enheder mindre, hvilket bidrager til at forbedre læseres overblik (konstrueret eksempel):

Eksempel 3 med skriveskabelon: Fakta og myter om skovbørnehaver
Eksempel 3 med skriveskabelon – Fakta og myter om skovbørnehaver -(konstrueret eksempel):

Skriv et svar